BARETIĆ NAJČITANIJI HRVATSKI PISAC 2007.

ImageNajčitaniji hrvatski naslov 2007. godine u Gradskoj knjižnici Umag Baretićev je roman Pričaj mi o njoj (AGM, 2006) koji je posuđen 56 puta otkako je ušao u naš fond i kojeg smo zbog potražnje nabavili u 5 primjeraka (u 5 i vrlo rijetko 7 primjeraka nabavljamo samo naslove koji su najtraženiji tijekom nekoliko mjeseci). Ovaj fenomen teško je objasniti samom medijskom eksponiranošću pisca i književnom vrijednošću (kritičari se, by the way, i nisu baš zagrijali), mislim da je ovakvu popularnost Baretić stekao dugotrajnom famom koja se razvila oko njegovog prvog bestsellera (Osmi povjerenik), odnosno, široki čitateljski krug koji se tada stvorio "usmenom predajom" stvorio je i proširio famu i oko druge knjige. Uz to, ali ne na kraju, Baretićev je roman zaintrigirao prije svega žensku publiku (65% članova Knjižnice su članice), od 56 članova koji su posudili knjigu 90% su žene!  Usporedili smo naše podatke s podacima koje sam dobio pretražujući e-katalog Knjižnica Grada Zagreba...

Cijelu 2007. godinu pratili smo čitanost proznih naslova (počev od dana kada smo navedene naslove dali u posudbu 2006. god.) koje je žiri Jutarnjeg lista odabrao kao najbolje u 2006. godini.

http://www.jutarnji.hr/kultura_i_zivot/knjizevnost/c/art-2007,3,18,nagrada_Jutarnji,66908.jl

Nagradu je dobio Vlado Bulić. 

 Image

Među dvanaest najboljih ušli su (abecednim redom):

1. Renato Baretić: Pričaj mi o njoj, AGM, Zagreb

2. Vlado Bulić: Putovanje u srce hrvatskog sna, AGM, Zagreb

3. Rade Jarak: Enciklopedija očaja, Fraktura, Zagprešić

4. Miljenko Jergović: Ruta Tannenbaum, Durieux, Zagreb

5. Sanja Lovrenčić: U potrazi za Ivanom, Autorska kuća, Zagreb

6. Miroslav Mićanović: Zapadni kolodvor, Meandar, Zagreb

7. Andrej Nikolaidis: Sin, Durieux, Zagreb

8. Boris Perić: Vampir, Naklada Ljevak, Zagreb

9. Ivica Prtenjača: Dobro je, lijepo je, Profil, Zagreb

10. Ivana Sajko: Rio bar, Meandra, Zagreb

11. Olja Savičević Ivančević: Nasmijati psa, AGM, Zagreb

12. Igor Štiks: Elijahova stolica, Fraktura, Zaprešić

Odmah treba istaći da se ovi naslovi velikom većinom više ne posuđuju. Tek navedeni Baretićev, ali i Jergovićev roman, zahvaljujući čitateljskoj publici koju su ti autori stvorili, jednako koliko i njihovoj neprestanoj medijskoj vidljivosti, održavaju (nisku) čitanost.

Sve ostale pisce možemo podijeliti na one koji su bili čitani i one koji nisu. Posljednjih je malo, to su samo Miroslav Mićanović, Andrej Nikolaidis i Rade Jarak. Po broju posudbe čitani naslovi tvore sljedeći poredak: Bulić: Putovanje u srce hrvatskog sna (29), Savičević Ivančević: Nasmijati psa (25), Prtenjača: Dobro je, lijepo je (22),  Perić: Vampir (19), Štiks: Elijahova stolica i Jergović: Ruta Tannenbaum (16) Sajko: Rio bar (11), Lovrenčić: U potrazi za Ivanom (10).

 

ImageŠto je zajedničko Baretiću, Buliću i Olji Savičević Ivančević? Urednik Kruno Lokotar! Uz urednički rad, Lokotarova kreativnost u promicanju njegovih pisaca već je dokazana, pa je i u ovom slučaju nezanemariva. Što se tiče visokog mjesta koje zauzimaju Bulić i Prtenjača, moramo spomenuti da su ti pisci gostovali u Knjižnici, što je posljedično prouzročilo i veću čitanost. Ali, ipak, ostaje zaključak da književne nagrade, pohvalne recenzije, pa čak i gostovanje pisca u nekoj sredini, ne pridonose čitanosti koliko ono što sam ovdje neprecizno nazvao "fama"! Ili je možda Baretić nekoliko puta bio na HTV-u, a da ja to nisam skužio?

Zanimljivo je usporediti dobivene rezultate s drugom vrstom podataka koje sam dobio pretražujući e-katalog Knjižnica Grada Zagreba (www.kgz.hr), dakle, najveće knjižničarske mreže u Hrvatskoj. Preko kataloga možemo saznati koliko je primjeraka gore navedenih naslova nabavljeno – što nam govori o popularnosti pojedinih djela, ali i o politici nabave , distribucijskoj mreži i sl. S druge strane – imamo podatke koliko je primjeraka trenutno (04. 02. 2008.) posuđeno, što nam – ne toliko pouzdano – govori o čitanosti tih naslova danas. 

Nabava (broj primjeraka):
 1 . Jergović (124), 2. Baretić (120), 3. Sajko (69), 4. Štiks i Lovrenčić (67), 5. Perić (60), 6. Prtenjača (55), 7. Bulić (52), 8. Mićanović (50), 9. Jarak (44), 10. Savičević Ivančević (41), 11. Nikolaidis (37)

Čitanost (broj posuđenih primjeraka 04. 02. 2008.; postotak posuđenih naspram nabavljenih primjeraka):
1. Baretić (70; 58%), 2. Jergović (49; 40%), 3. Štiks (26: 39%), 4. Lovrenčić (21; 31%), 5. Bulić (17; 33%), 6. Prtenjača (11;  20%), 7. Savičević Ivančević (10; 24%), 8. Sajko (10; 14%), 9. Nikolaidis (7; 19%), 10. Perić (7; 12%), 11. Jarak (3; 7%), 12. Mićanović (3; 6%).

 

Uvećaj sadržaj
Vrati na zadano
Smanji sadržaj
Izmjeni kontrast
Podebljaj slova